In februari 2007 kwamen Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte voor het eerst uit met een landelijke single onder de naam 3JS, na een aanlooptijd van nog eens tien jaar die voor de heren van levensbelang was geweest. Door het spelen in vele verschillende (Engelstalige) bands leerden ze muziek te maken in zoveel mogelijk stijlen. Deze kennis en ervaring kwamen uiteindelijk samen in het repertoire van 3JS. Een op akoestische instrumenten gebaseerde folk-pop-sound die vervolgens uitwaaierde naar vele andere stijlen met als belangrijke gemene delers de Nederlandse taal en de stem van zanger Jan Dulles.

Door hun deelname aan tv-programma’s als De Zomer Voorbij, De Beste Zangers van Nederland en ook de vele items bij programma’s als DWDD hebben de 3JS zich al van alle muzikale kanten kunnen laten zien en ondertussen zijn ze met hun eigen muziek nooit meer van de radio weggeweest.

In 2008 zetten ze hun eerste voorzichtige stappen op de planken van de Nederlandse theaterwereld. Dit bleek ideaal grondgebied voor de Nederlandstalige teksten die ze zo wat meer uitleg konden geven waardoor de diepere lagen duidelijker werden. Sindsdien bedachten ze ieder jaar een nieuwe theatershow waarmee ze het hele land vele malen in de rondte tourden. Zo bouwden ze een zeer trouwe fanbase op die nog altijd gestaag groeit.

In 2012 verliet gitarist/componist Jaap de Witte de band vanwege een spieraandoening in zijn hand waardoor het gitaarspelen hem onmogelijk werd gemaakt. Zijn zoon Jan de Witte nam het stokje over met verve en in 2013 brachten ze het album ‘Dichter bij de horizon’ uit, voor het eerst in een nieuwe samenstelling.

In dat jaar ontstond ook de Acoustic Christmas-traditie van de groep. Wat begon met een try-out van twee kleine akoestische kerst-shows in een zaaltje van 150 mensen groeide uit tot een jaarlijkse tour langs de grotere zalen van Nederland waarmee ze bijna elke dag optreden tussen Sinterklaas en kerst.

Na een productieve tijd met Jan de Witte (er werden in deze samenstelling in 5 jaar tijd twee kerstalbums en drie studio-albums uitgebracht, besloot ook hij de groep te verlaten. Zijn ambities om een eigen project uit de grond te stampen als zanger/gitarist/componist waren té groot om er geen gehoor aan te geven. Hij ging verder als Blanko en heeft ondertussen twee solo-albums uitgebracht.

Kort daarna in 2019 vonden Jan en Jaap in hun eigen dorp een waardige opvolger in de persoon van Robin Johannes Küller. Hij vond moeiteloos zijn plek in de groep als gitarist/zanger en schreef gelijk mee aan de eerste single van de hernieuwde formatie, met de toepasselijke titel ‘De Toekomst’. De Covid-periode betekende voor Robin een valse start maar ondertussen is hij niet meer weg te denken. In die periode in de zomer van 2020 werd het album ‘De Aard Van Het Beest’ uitgebracht. Dit album kwam binnen op nummer 1 in de album top 100.

In 2023 werd het 15-jarig jubileum gevierd in de theaters. Weliswaar een jaar te laat door omstandigheden. Tegelijkertijd brachten de 3JS hun 12e album uit met de titel ‘Mooie Tijden’. Dit album werd opgenomen in Los Angeles, in de privé studio van Bob Clearmountain, de legendarische producer/mixer die werkte met talloze artiesten zoals Bruce Springsteen, David Bowie, The Rolling Stones, Bryan Adams, etc. Het is het twaalfde album van de groep en wordt door de heren zelf gezien als één van hun beste albums tot nu toe, maar toch… ‘het beste moet nog komen’.